[NL] Ademhalen

(Dit stuk stond voorheen op Hyves)

Triest of gedeprimeerd ben ik allerminst. Zo voel ik me niet, zo zit ik niet in elkaar, en zo wil ik niet dat dit overkomt. Maar ik heb misschien iets uit te leggen, denk ik.

Het is nu meer dan een jaar geleden dat ik ziek werd. De eerste tekenen waren er al langer, maar zo’n 14 maanden geleden bouwden de symptomen zich dusdanig op dat ik niet meer ‘normaal’ kon functioneren, of tenminste niet meer zoals ik tot dan gewend was.

Het begon met vermoeiende pijn en duizeligheid, af en toe misselijkheid en vermoeidheid, tot het zo erg werd dat de pijn en vermoeidheid me verlamde, mijn leven overnam, en me zwak en niet in staat liet om soms ook maar iets te kunnen doen.

Onderzoek na onderzoek volgde, medicijn na medicijn werd voorgeschreven. Niets leek te helpen, maar een bijwerking was wel dat ik soms nauwelijks in staat was om te eten en snel veel gewicht verloor.

Elke keer dat een onderzoeksresultaat ‘negatief’ (als in: niets gevonden) was, was dat misschien goed, maar het betekende wel dat artsen zich geregeld lieten verleiden tot diagnoses van ‘psychosomatische’ aandoeningen, en ik weet niet of dat nou zo goed was.

Verbetering kwam toen ik mijn eetgewoontes veranderde – geen vlees meer, minder kunstmatige toevoegingen, meer ecologische producten – en yoga- en meditatie-oefeningen ging doen. Langzamerhand afkicken van alle medicatie leek ook te helpen. En een heel kleine, simpele operatieve ingreep aan mijn baarmoeder(hals) deed wonderen.

Zo kon ik in het nieuwe jaar terug aan het werk, nog steeds niet ‘honder procent’ maar tenminste heel wat beter dan voorheen.

Toen volgde opnieuw tegenslag. Ik kreeg vreemde toevallen, aanvallen van bewusteloosheid en geheugenverlies. Opnieuw volgde onderzoek na onderzoek, maar ik weigerde elke vorm van medicatie aangezien ik vermoedde dat mijn jarenlange medicijngebruik wel eens de grondslag van mijn ziekte kon zijn.

Vertrouwend op mijn eigen regime van voeding, supplementen en oefeningen, begon ik me langzamerhand weer ‘mens’ te voelen. Mijn lichaam werd weer groter, zwaarder, sterker en gezonder, en ik had minder aanvallen. Dus ging ik weer terug aan het werk.

Het duurde niet lang voordat mijn symptomen wederom erger werden. Ik had geen andere keus dan terug te gaan naar de dokter om me opnieuw medicatie te laten voorschrijven.

Hoe sterk ik ook geloof dat de geest sterker is dan het lichaam, en dat de menselijke geest sterk genoeg kan zijn om zelfs lichamelijke ziekten te overkomen, mijn lichaam was te zwak geworden om mijn geest van genoeg kracht te voorzien om dat gevecht met mijn lichaam aan te kunnen gaan.

Daarnaast had ik ondertussen zo veel inkomen verloren en zo veel geld uitgegeven aan alternatieve geneeskunde, dat ik me niet alleen fysiek en mentaal, maar ook financieel aan de rand van een afgrond bevond.

Afgelopen vrijdag werd me verteld dat er geen fysieke afwijking kan worden gevonden; niet in mijn hersenen, en niet de rest van mijn lichaam. Dus de conclusie is, wederom, dat mijn fysieke lijdensweg een psychosomatische grondslag heeft.

Angststoornis. Depressie. Anorexia Nervosa.

Hoe meer ik er op sta dat geen van deze diagnoses op mij van toepassing kan zijn, des te meer knikken ‘zij die het beter weten’ hoe zeer dit deel uitmaakt van mijn ‘ontkenning’. Dus om gedwongen opname te voorkomen, accepteer ik nu elke ‘behandeling’ die me opgedrongen wordt.

Mijn ‘acceptatie’ laat helaas anderen toe om hun ontkenning voort te zetten en hun oogkleppen op te houden.

Nogmaals, het is zeker niet mijn bedoeling om negatief of depressief over te komen. Ik voel me strijdbaar en vastbesloten om elke tegenslag te weerstaan en uiteindelijk beter te worden.

Advertisements
Previous Post
Leave a comment

1 Comment

  1. [NL] Oude doos | Jo, unabridged

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: